در این مقاله سعی داریم شما را با یکی از تکنولوژیهای منحصربهفرد آشنا کنیم. اتاق پرو مجازی یا همان آینه هوشمند که ساختهشده از تکنولوژی RFID و نرمافزار Augment Reality (واقعیت افزوده) است. این آینه هوشمند با استفاده از نرمافزار میتواند تصاویر دوبعدی موجود در کاتالوگ را به تصاویر سه بعد تبدیل کند تا در اتاق پرو مجازی استفاده شود.
در این مقاله سعی داریم شما را با یکی از تکنولوژیهای منحصربهفرد آشنا کنیم. اتاق پرو مجازی یا همان آینه هوشمند که ساختهشده از تکنولوژی RFID و نرمافزار Augment Reality (واقعیت افزوده) است. این آینه هوشمند با استفاده از نرمافزار میتواند تصاویر دوبعدی موجود در کاتالوگ را به تصاویر سه بعد تبدیل کند تا در اتاق پرو مجازی استفاده شود.
اتاق پرو مجازی به این صورت عمل میکند که فرض کنید شما مقابل آینه ایستادهاید آینه هوشمند لباسی که از کاتالوگ فروشگاه انتخاب کردهاید را بهصورت سهبعدی بر تن شما نشان میدهد و شما میتوانید رنگهای دیگر آن محصول را مقایسه کنید و انتخاب کنید، همچنین این آینه هوشمند برای پیراهنی که پوشیدهاید شلوار مناسب را پیشنهاد میدهد.
امروزه شرکتهای بزرگ و معروف پوشاک مانند آدیداس، هوگو باس و … برای بهبود کیفیت خریدهای آنلاین مشتریان قصد دارند اتاق پرو مجازی را در سایتهای خرید آنلاین خود بهکارگیرند. این بخش از تکنولوژی اتاق پرو مجازی به این صورت است که خریدار قد، وزن، دور کمر و سینه خود را وارد سایت کرده و سپس لباس موردنظر خود را انتخاب میکند. این فناوری هوشمند بر اساس اطلاعات داده شده لباس و سایزهای انتخابشده را روی یک مانکن مجازی نشان میدهد.
در ادامه با تکنولوژی اتاق پرو مجازی (آینه هوشمند)، نحوهی کار آینه هوشمند، کاربردهای این فناوری و سازنده اولین اتاق پرو مجازی خواهیم پرداخت.
اتاق پرو مجازی (آینه هوشمند)

اتاق پرو مجازی ترکیبی از تکنولوژی RFID (شناسایی از طریق فرکانس رادیویی) و نرمافزار Augment Reality (واقعیت افزوده) است؛ اما عملکرد و کار اصلی RFID و نرمافزار Augment Reality چیست؟
RFID چیست؟
سامانه بازشناسی با امواج رادیویی RFID یا Radio Frequency Identification برای تشخیص و ردیابی خودکار تگهاست که به اشیا مختلف متصل شده و از میدانهای مغناطیسی استفاده میکند.
در اتاق پرو مجازی یا آینه هوشمند دارای RFID است که دارای فناوری تشخیص فرکانس رادیویی RFID است که برای تشخیص کالا، انتخاب اندازه و رنگ استفاده میشود. درنتیجه مانع اتلاف وقت مشتری و فروشنده میشود پس از انتخاب لباس، سیستم بهصورت هوشمند لوازم جانبی دیگر ازجمله کیف و کفش یا جواهرات هماهنگ بالباس را به مشتری پیشنهاد میکند. هر خریدار میتواند پروفایل اختصاصی برای خود در فروشگاه ایجاد کند که روند انتخاب سایز و رنگ را تسهیل میکند؛ فروشگاه نیز میتواند مشتریان خود را از این طریق شناسایی کند.
نرمافزار Augment Reality چیست؟
واقعیت افزوده یا Augmented Reality یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم است و معمولاً در تعامل با کاربر است که عناصری را پیرامون دنیای واقعی افراد اضافه میکند. این عناصر بر اساس تولیدات کامپیوتری که از طریق دریافت و پردازش اطلاعات کاربر توسط سنسورهای ورودی مانند صدا، ویدئو، تصاویر گرافیکی یا دادههای GPS میباشد ایجاد میشود. واقعیت رایانه مفهوم کلی واقعیت افزوده است. در واقعیت افزوده معمولاً چیزی کم نمیشود بلکه فقط اضافه میشود. همچنین واقعیت افزوده تا حدودی شبیه به واقعیت مجازی است که توسط یک شبیهساز، دنیای واقعی را کاملاً شبیهسازی میکند. درواقع وجه تمایز بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده این است که در واقعیت مجازی کلیه عناصر درک شده توسط کاربر، ساختهشده توسط کامپیوتر هستند؛ اما در واقعیت افزوده بخشی از اطلاعاتی را که کاربر درک میکند، در دنیای واقعی وجود دارند و بخشی توسط کامپیوتر ساختهشدهاند.
در واقعیت افزوده، عناصر معمولاً بلافاصله نگاشته شده و بهطور هوشمند مرتبط با عناصر محیطی میباشند، مانند نمایش امتیاز مسابقات ورزشی در زمان پخش از تلویزیون. با کمک تکنولوژی پیشرفته واقعیت افزوده برای مثال افزودن قابلیت بینایی کامپیوتر و تشخیص اشیا میتوان اطلاعات مرتبط با دنیای واقعی پیرامون کاربر را بهصورت تعاملی و دیجیتالی به او ارائه کند. همچنین میتوان اطلاعات مرتبط با محیط و اشیاء اطراف را بر روی دنیای واقعی نگاشت.
در آینه پرو مجازی لباس اطلاعات دریافت شده از RFID به نرمافزار Augmented Reality یا واقعیت افزوده ارسال میشود. نرمافزار با تحلیل اطلاعات، خروجی را بر روی آینه نمایش میدهد؛ بهطور مثال فردی که در مقابل آینه هوشمند ایستاده برای پرو لباس را در نظر بگیرید آینه با دریافت مشخصات ظاهری فرد کاتالوگ لباسهای مناسب فروشگاه را نمایش میدهد سپس با انتخاب لباس، آن را بر تن خود مشاهده میکند. در این نوع آینههای هوشمند شما میتوانید رنگ لباس موردنظر خود را هم انتخاب کنید.
کاربردهای دیگر آینه هوشمند

از جمله کاربردهای آینه هوشمند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مصارف خانگی
مصارف تجاری
مصارف پزشکی
مزایا و معایب آینه هوشمند

برای بررسی مزایا باید کاربرد و مکان استفاده از فناوری نیز در نظر گرفته شود. طبق یک نظرسنجی که درباره آینه هوشمند انجامشده است افراد دلایل زیر را برای استفاده آینه هوشمند در منزل خود بیان کردهاند:
مزایا
- چندمنظوره بودن آینه و قابلیتهای شگفتانگیز درزمینه های مختلف
- یادآوری و هشدار برای برنامههای روزانه افراد – بهترین نوع کاربری برای افرادی که مشغلههای فکری روزانه دارند.
- تلفیق زندگی واقعی با مجازی (اتصال به تلگرام، فیسبوک و غیره)
- قابلیت تشخیص سطح کیفی سلامت و هشدار علائم خطرساز در بدن (بهترین نوع کنترل سلامت)
- ارائه پیشنهاد برای برنامهریزی روزانه و کمک به بهبود مدیریت زمان افراد
- گرفتن عکس سلفی و به نمایش درآوردن آنها درطول زمان برای نشان دادن تغییرات دورهای افراد
- ردیابی علائم بدن و نمایش میزان سلامتی افراد
معایب
طبق نظرسنجی بالا دلایلی که اشخاص آینه هوشمند را نپسندیدند عبارت است از:
- اطلاعات آینه در برخی موارد بیشتر ازآنچه نیاز است، نمایش داده میشود. همیشه نیازی به دانستن وضع آبوهوا نیست، یا برنامهریزی روزانه را برخی افراد بهصورت دستی انجام میدهند.در اتاق پرو مجازی هر نوع اطلاعاتی خارج از نوع لباس، رنگ، مدلهای پیشنهادی و علاقهمندیهای شخص اضافه خواهد بود و نیازی به نمایش اطلاعات و خبرهای دیگر نیست.
- باعث سردرگم شدن وحواسپرتی میشود. اطلاعاتی از قبیل وضعیت آبوهوا، برنامه روزانه، میزان آلودگی و پیشبینی وضع هوا در ساعات آینده، علائم بیماری یا نمایش سطح سلامتی و غیره اطلاعاتی هستند که ممکن است نمایش بیشازحد باعث ایجاد خستگی در ذهن افراد شود. اطلاعات نمایشی در اتاق پرو مجازی باید در جایگاه مشخص ودر دسترس فرد قرار گیرد تا بدون اتلاف وقت در سریعترین زمان ممکن به نتایج دلخواه خود دست یابد. درواقع یکی از فلسفههای مهم اختراع آینه هوشمند صرفهجویی در زمان است که در دنیای مدرن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
- در برخی مواقع اطلاعاتی که بر روی آینه از افراد گزارش میشود جزء حریم خصوصی ایشان میباشد که نمایش آنها برای دیگران، چندان خوشایند نخواهد بود. شاید بهعنوان گزینه اصلاحی، در آینده این مشکل بزرگ برطرف شود و فقط فرد مقابل آینه توانایی مشاهده اطلاعات شخصی خود را داشته باشد. در اتاق پرو مجازی اطلاعاتی از قبیل سایزها، وزن و آناتومی موردبررسی قرار میگیرد که بهتر است این اطلاعات فقط در دیدرس کاربر قرار گیرد.
شاید این معایب در ابتدا ناخوشایند باشند اما بهمرورزمان با برطرف نمودن آنها و از طرفی آشنایی بیشتر افراد جامعه با این فناوری، ارائه اطلاعات در انظار عموم را امری طبیعی جلوه کند.
مخترع آینه هوشمند
مخترع آینههای هوشمند آرش احمد متولد اسفند ۱۳۶۲ است، در پایتخت آمریکا به دنیا آمده و بزرگشده کشور ایران است. ایده طرح از خودش آمده است که انتخاب لباس برایش خیلی دشوار بوده است. این اختراع در سال ۲۰۱۴ ثبتشده اما تا عملی شدن آن راه درازی مانده است. نزدیکترین سیستم مشابهی که در بازار وجود دارد محصول شرکت پاناسونیک است که برای فروشگاههای لباس ساختهشده اما اینکه آینه لباسهای شما را پیشنهاد دهد ایده جدیدی است.
نتیجهگیری
آینههای هوشمند انقلابی شگفتانگیزی در دنیای مجازی را سبب شدند که در عرصههای گوناگونی ازجمله صنعت پوشاک (اتاق پرو مجازی)، آرایشگاهها، مصارف خانگی و حتی در پزشکی واردشده است. فناوری آینه هوشمند یا اتاق پرو مجازی باعث شده فرد در کمترین زمان لباس خود را انتخاب کند و درگذران زمان خود، صرفهجویی نماید.