تکنولوژی واقعیت افزوده که با نام واقعیت افزوده اندروید نیز شناخته شده است یک فنآوری جذاب میباشد که در دنیای مدرن امروزی بسیار کاربرد دارد. هرچند که هنوز هم از قابلیتهای این فنآوری در ساخت اپلیکیشن های مختلفی بهره میگیرند تا دنیای مجازی را در زندگی واقعی پیادهسازی کنند. درک اهمیت آموزش و تأثیر آن در رشد فکری و پرورش دانش آموزان باعث شد تا امروزه نقش واقعیت افزوده در آموزش پررنگتر شود، بطوریکه شاهد رشد روزافزون نرمافزارهای آموزشی در گوشه و کنار دنیا هستیم. در این مطلب قصد داریم راجع به نقش واقعیت افزوده در آموزش و کاربردهای آن صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
دلایل استفاده از واقعیت افزوده در آموزش
همراه سازی دانش آموزان بازندگی مدرن
با یک بررسی اجمالی بهراحتی میتوان درک کرد که از میان محصولات نشر و چاپ، بیشترین تقاضا برای کتابهای آموزشی است بطوریکه شاهد رشد روزافزون متون چاپی در حوزه آموزشوپرورش هستیم. با توجه به اینکه دانش آموزان در دنیای مدرن امروزی با تکنولوژیهای مختلفی سروکار دارند، انعطاف بیشتری برای یادگیری از خود نشان میدهند که با استفاده از آموزشهای سنتی نمیتوان تمام این خلأها را پر کرد، بنابراین با ورود تکنولوژی واقعیت افزوده در آموزش، دانش آموزان و دانشجویان بیش از سایر قشرها از این فنآوری استقبال کردند بطوریکه طبق آمار در حدود یکسوم دانش آموزان دبیرستانی ترجیح میدهند در زمینه آموزش از تکنولوژیهای دیجیتالی بهجای کتب درسی استفاده کنند.
زندگی آمیخته با تکنولوژیهای سیار
یکی از دلایل استفاده واقعیت افزوده در آموزش، زندگی آمیخته با تکنولوژی است بطوریکه رویکردهای سنتی از زندگی بسیاری از افراد رخت بربسته و جای خود را به زندگی مدرن همراه با تکنولوژیهای نوین داده است. با یک نگاه کلی میتوان دریافت که دانشآموزانی که در سنین مختلف از رایجترین تکنولوژیها نظیر تلفن همراه مانند یک وسیله پیشپاافتاده و معمولی استفاده میکنند، چطور میتوان انتظار داشت که با آموزش سنتی و ابزارهای معمولی مثل گچ و تخته و متون آموزشی کتاب که جذابیتی ندارند، بتوان اهداف آموزشوپرورش را عملی ساخت! اگر رهیافتهای سنتی کارساز بود چرا هرساله شاهد تغییر و بازنویسی کتب درسی و نحوهی تدریس معلمها هستیم؟
جذابیت واقعیت افزوده در آموزش
نمیتوان منکر شد که باوجوداین همه لوازم آموزشی سنتی، واقعیت افزوده در آموزش بهعنوان یک تکنولوژی جدید جذابیتی نداشته باشد. ذهن خلاق و کنجکاو دانش آموزان کششی باورنکردنی بهسوی کشف نوآوریهای جذاب و بهروز دارد. جذابیت واقعیت افزوده در آموزش باعث میشود تا دانشآموختگان غرق در تکنولوژی شوند و بدون اینکه بدانند زمان زیادی را صرف آموزش کنند. از طریق واقعیت افزوده، تمرینات آموزش باپشتکار بیشتری انجام میشود و درنتیجه خروجی بهتری دارد.
تغییر دیدگاه دانش آموزان نسبت به آموزش
بسیاری از فارغالتحصیلان امروزی که در شرایط آموزش سنتی رشد کردهاند دیدگاه متفاوتتری نسبت به آموزشوپرورش دارند. اگر کمی به گذشته برگردیم اغلب خاطرات شیرین مدرسه به بازی با دوستان و اردوهای تفریحی خلاصه میشد و ذهنیت دانش آموزان نسبت به مدرسه بسیار نامطلوبتر از آن چیزی بود که باید باشد. مدرسه خانه دوم فرزندانمان است و اگر آن را دوست نداشته باشند قطعاً نمیتوان روی آموزش صحیح آنها تمرکز کرد. خوشبختانه امروزه با جایگزینی واقعیت افزوده در مدارس و آموزشگاهها، دیدگاه بسیاری از دانش آموزان تغییر کرده و مدرسه را فضایی مهیج و دوستداشتنی میپندارند، پس برای جذب و افزایش یادگیری دانشآموختگان هم که شده باید از ورود تکنولوژی واقعیت افزوده در آموزش استقبال کنیم.
تصویرسازی مجازی در دنیای واقعی
یکی از دلایلی که باعث استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده در آموزش میشود، تصویرسازی قابللمس است که باوجود مجازی بودن واقعیتهای اطراف را به دانش آموزان نشان میدهد. در این راستا نرمافزارهای آموزشی بسیار متنوعی وجود دارد که با بهرهگیری از واقعیت افزوده، تصاویر واقعی را برای درک بهتر مباحث آموزشی در اختیار دانشآموختگان قرار میدهند.
کاربردهای واقعیت افزوده در آموزش
با پیدایش گوشیهای هوشمند و جایگاهی که امروزه در زندگی افراد دارند، نرمافزارها و برنامههای واقعیت افزوده مسیر خود را برای ظهور در عرصه آموزش پیدا کردند، برنامههایی که برای تسهیل فرآیند آموزشی طراحی میشوند از قابلیتهای واقعیت افزوده بهره بردهاند. نمونهای از این برنامههای آموزشی را در ادامه معرفی میکنیم:
Dinosaurs 3D Augment Reality
این برنامه یک واقعیت افزوده رایگان است که جنبهی تفریحی- آموزشی دارد و شما میتوانید این نرمافزار را روی گوشی اندروید و تبلت نصب کنید. واقعیت افزوده در این برنامه بهگونهای است که از طریق دوربین موبایل دایناسورهای مختلف را بهصورت مجازی در فضای واقعی مونتاژ میکند و شما میتوانید شمایلی واقعی از نسل دایناسورها را در اختیار داشته باشید. با انتخاب هرکدام از دایناسورها نام آن بهصورت متن و صوت اعلام میشود. شما نیز میتوانید در کنار دایناسور بایستید و از خودتان عکس بگیرید.
Augment-3D Augmented Aeality
واقعیت افزوده در آموزش میتواند تأثیر شگرفی در تصویرسازی سهبعدی و استدلالهای هندسی دانش آموزان داشته باشد. Augment نوعی اپلیکیشن واقعیت افزوده میباشد که تمام اشکال هندسی را بهصورت سهبعدی روی صفحه گوشی قرار میدهد و این امکان را در اختیار دانش آموزان قرار میدهد تا مدلها را در زوایای گوناگون مشاهده و بررسی کنند. در این نرمافزار واقعیت افزوده این امکان را ایجاد کرده تا بتوان با لمس انگشت اشکال هندسی را چرخاند و به اطلاعات مجازی در دنیای واقعی دسترسی پیدا کرد. در کلاسهای هندسه معلمها برای تدریس رأسها، وجهها و زاویههای اشکال هندسی از این واقعیت افزوده استفاده میکنند.
نحوهی کار با این نرمافزار بهطوری است که ابتدا باید نام لاتین مکعب را در منو جستوجو سرچ کنید تا اشکال هندسی مکعبی نمایان شوند، سپس میتوانید مدل موردنظر را انتخاب کنید و با لمس انگشت به زوایای مختلف آن دسترسی پیدا کنید، حتی اگر بخواهید تصاویر را ثبت کنید میتوانید از مدل سهبعدی موردنظر عکس بگیرید.
Sky Guide
این برنامه نمونهای از واقعیت افزوده در آموزش است، اما بسیار دوستداشتنی و سرگرمکننده. Sky Guide نرمافزاری است که میتوانید روی گوشیهای هوشمند یا تبلت نصب کنید و از قابلیتهای آن استفاده کنید. با استفاده از این برنامه میتوانید وارد دنیای ستارهها شوید، فقط کافی است برنامه را روشن کنید و موبایل یا تبلت خود را به سمت آسمان بگیرید تا صورتهای فلکی را به همراه اطلاعات ستارهها به شما نشان دهد. قطعاً با استفاده از این برنامه سرگرمکننده و جذاب میتوان در کلاسهای آموزش نجوم برای یادگیری بهتر استفاده کرد.
ملزومات استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده
برای اینکه بتوانید در دنیای واقعیت افزوده قدم بگذارید به یک سری چیزهایی نیاز دارید که درمجموع شمارا با این تکنولوژی در عرصههای مختلف آشنا میکند. ابتدا باید دستگاهی داشته باشید که مجهز به دوربین، نمایشگر و جیپیاس (مکانیاب) باشد مثل موبایل، تبلت و عینکهای سنسور دار. با داشتن این سیستمها شما به یک نرمافزار و اپلیکیشن واقعیت افزوده احتیاج دارید که در فروشگاه گوگل میتوانید نمونههایی از آنها را دریافت کنید (نرمافزار آموزشی که بر اساس تکنولوژی واقعیت افزوده طراحی و امکانات آن قابلاجرا باشد). در نظر داشته باشید که برای استفاده از واقعیت افزوده به اینترنت نیاز دارید و بهصورت آفلاین نمیتوانید از این نرمافزارها استفاده کنید.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله کاربرد واقعیت افزوده در پزشکی را نیز مطالعه کنید.